Een Keurmerk voor landbouwproducten

De stichting Fair Produce Nederland wil één keurmerk voor Nederlandse landbouwproducten, dat aangeeft dat de producten op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Voorzitter van de stichting Fair Produce Nederland wordt Bart Jan Krouwel, eerder mvo-directeur bij de Rabobank.

Samen met onder meer de vakbonden, telers en handelaren en de belangenorganisatie LTO Nederland wil Krouwel werken aan verbetering door het invoeren van een keurmerk dat hoge eisen stelt aan boeren en tuinders. Het gaat daarbij om arbeidsomstandigheden, maar ook om het milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn.

De nieuwe stichting beoogt goedwillende boeren en tuinders te mobiliseren. Ze zijn daar volgens Krouwel in geïnteresseerd omdat een keurmerk een einde kan maken aan oneerlijke concurrentie: “Als Nederlanders met wetgeving iets van bovenaf wordt opgelegd, zetten ze hun hakken in het zand. Zelfregulering werkt gewoon beter.”
Volgens Krouwel kunnen boeren en tuinders de investeringen in milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid terugverdienen. “De praktijk bewijst dat de consument bereid is meer te betalen voor producten als die voldoen aan kenmerken van kwaliteit”, zo zegt hij. Momenteel ziet de consument volgens Krouwel in de supermarkt echter door de bomen het bos niet meer door een veelvoud van keurmerken. (door redactie MarketingRSLT)