Wat is een naam, wat is een merk?

Je eigen naam als handelsnaam, mag dat ?

Nagelstudio CHANELLE moet haar naam veranderen op last van het modemerk CHANEL. In een reactie zegt de eigenaresse:  ,,Het ergste is dat ik mijn namen niet mag houden. Dat is gewoon frustrerend.” Volgens haar was het nooit de bedoeling om de naam van Chanel te pikken. ,,Vandaar juist onze eigen namen: Chanelle.” (uit: AD 1-2-2017).
De eigenaresse Le is duidelijk niet op de hoogte van het verschil tussen een naam  ( persoonsnaam), handelsnaam  en een merk. Haar eigen naam en die van haar dochter mag zij uiteraard blijven gebruiken, zolang zij dit maar niet doet om een product, dienst of bedrijf aan te prijzen. Hier wringt namelijk de schoen. Voor een merk- en handelsnaam geldt namelijk de regel dat je geen (merk- of handelsnaam) mag voeren die lijkt op een oudere naam (of merk), dat gebruikt wordt voor soortgelijke producten, diensten of ondernemingen. Zelfs niet als je je eigen naam en die van je dochter samenvoegt tot iets wat lijkt op een algemeen bekend merk CHANEL en je verder alleen maar goede bedoelingen hebt.Chanel-logo

Hoe kan je dit voorkomen

Als je je eigen naam als bedrijfs- of merknaam  gaat gebruiken, is het mogelijk dat iemand je voor was. In dit soort conflicten trek je aan het kortste eind. Controleer eerst of een naam vrij is, het scheelt een hoop ellende. In het voorgaande geval is het jammer dat iemand, die duidelijk hart voor haar vak heeft, op deze manier tegengewerkt wordt.

Helaas had ze dit kunnen voorkomen. Uiteraard had ze een expert kunnen raadplegen. Dat is het beste, maar zelf had ze ook wat kunnen doen. Er zijn online verschillende mogelijkheden om merknamen en handelsnamen te onderzoeken op oudere rechten.
Voor merken: Het Benelux Merkenregister
Voor handelsnamen: De Kamer van Koophandel

En bij twijfel, vraag een expert op het gebied van Merken en handelsnamen van de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht bij u in de buurt of neem met mij contact op.